Contact

Vragen of problemen rond de hond?
Begrijpelijk advies, o.a. begeleiding in thuisomgeving.

2 reacties op “Contact”

Goedeavond meneer/mevrouw

Sinds vanmiddag hebben wij een nieuwe hond een. Engelse pointer van 3, (voorheen in het asiel gezeten en daarna bij vrienden en nu bij mij)

We hadden al een hond een duitse staande van 13 , (allebei teefjes)
En tot een half jaar geleden zat er een ander teefje bij die we helaas hebben moeten laten inslapen door ziekte en
ouderdom. De overleden hond was altijd de dominante hond.

We hebben de twee honden met elkaar kennis laten maken voor in de straat en zijn daarna samen naar binnen gegaan, na veel gesnuffel zijn de honden elkaar twee keer in de haren gevlogen.

De oudste hond liet zien dat zij de baas is.
Nu een paar.uur later is alles rustig maar.op het moment dat de oude.hond bj mij in de buurt komt gaat de jongere hond brommen. (het lijkt.beschermend) ik.zeg tegen de.jongere hond, nee en dan geef ik.haar even geen aandacht of een zacht corrigerend tikje.

Ik wil heel graag dat dit goed gaat zodat ik de jongere hond kan houden want ik vind.het een schat van een hond en doet eigenlijk nooit een vlieg kwaad (ik ken de hond al langer.ze is eerst van vrienden geweest en echt een prachtbeestje.

Mijn vraag is.nu,
Heeft u misschien tips om de honden goed aan elkaar te laten wennen? Heeft dit met rangorde te maken?

Alvast heel erg bedankt

Vriendelijke groet,
frederike peelen

Hallo Frederike,

Wat leuk dat jullie deze hond erbij hebt genomen! Je hebt aan het wennen wel meer werk dan voor in de straat kennis laten maken en moet voorkomen dat ze elkaar nog eens in de haren vliegen. Bij teefjes kan dat tot eeuwige strijd leiden; reuen zijn vergevingsgezinder.

De nieuwe hond is onzeker in de nieuwe situatie; ze rekent op jouw steun, ontdekt dat jij toelaat dat de andere hond bij je komt terwijl zij dat te spannend vindt en moet dan zelf iets ‘regelen’. Geen dominantie; honden praten met elkaar d.m.v. houding en gedrag, evt. geluid. Aan jou om met je honden te leren ‘praten’, zodat je het juiste antwoord kunt geven dat beide honden in balans brengt, want ook de oudere hond wordt geconfronteerd met een nieuwe situatie en wordt daar onzekerder van. Het juiste antwoord is veiligheid bieden, maar dat moet je op een overtuigende wijze doen – niet door de ‘baas’ te spelen, want dat is vaak helemaal niet veilig… Leer hondentaal ‘lezen’, leer het juiste antwoord geven, dan kun je ze nu en in de toekomst goed helpen. Ik kan je helpen dit te leren en hen liefdevol en stressvrij te begeleiden.

Intussen moet je proberen de spanning niet verder op te laten lopen. Honden kunnen ‘bronnen’ belangrijk vinden: hun mens, hun eten of speeltje bv. en ‘claimen’ dat dan. Niemand mag jou ‘claimen’; als je hond a roept, moet je hond b negeren, evt. van haar wegdraaien of haar zonder iets te zeggen en zonder oogcontact te maken rustig van je wegduwen. Als hond a bij je is, mag hond b daar niet bij komen en andersom; stuur de hond die bij je is niet weg, maar loop zelf weg als je het tijd vindt worden voor de andere hond. Geef ze de ruimte: zet het eten en de manden ver genoeg van elkaar vandaan, desnoods de halve dag hond 1 bij je in de kamer, terwijl hond 2 in de keuken of bench blijft en dan wisselen.

Als je beiden los kunt laten op een veilig en neutraal terrein, dan wordt daar evt. vriendschap gesmeed, mits goed begeleid. Ga de eerste keren niet alleen wandelen; neem iemand mee die evt. kan helpen, durft vechtende honden te scheiden… Kunst is alles zo rustig mogelijk te houden: geen grote opwinding omdat er wordt gewandeld, geen wilde spelletjes waar een van beiden minder van gediend kan zijn. Laat de rustige hond los, de drukke pas als ze rustig is – geef haar eerst uitgebreid de rust te snuffelen op de grond. Steun de ‘underdog’- degeen die blijft staan met weggedraaid koppie, of die probeert weg te lopen – door degeen die om haar heen springt bij je te roepen. Geluid (grommen, blaffen) is een teken van te grote opwinding, negatieve stress; hierna kan slechts nog worden gevochten… Bedenk dat je oude vriendin van 13 geen partij meer is voor een jongere hond. Ook hier kan ik bij helpen; misschien kun je beter nu wat geld uitgeven aan gedragsbegeleiding, dan als het moest gebeuren, naar de dierenarts moeten en wellicht een hond weg moeten doen.

Aangezien de dames al wat schermutselingen achter de rug hebben, is mijn advies voorzichtig te zijn en een consult af te spreken. Natuurlijk kun je ernst van de situatie zelf het beste inschatten, en vast met deze tips aan de gang gaan. Ik hoor uiteraard heel graag of je er iets aan hebt gehad en hoe het met de dames gaat. Wil je meer weten over een consult bel me dan: 06 20376721.

Met vriendelijke groet,
Carola van Wetten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *