Hond = Wolf ?

Mensenmaatschappij

Communicatief en intelligent, maar…
Honden zijn geweldige dieren met een groot uitdrukkingsvermogen en aanpassingsvermogen. Toch hebben honden het niet makkelijk in onze huidige maatschappij. Een hond moet luisteren, lief en vrolijk zijn, waaks zijn, maar niet altijd, of juist niet waaks zijn, ongeacht zijn ras. Zijn gedrag moet aanvaardbaar zijn voor zijn omgeving, wat nog meer voor de hond onbegrijpbare regels met zich meebrengt. Hij kan nauwelijks zijn natuurlijke gedrag laten zien, niet gaan en staan waar hij wil en wij gaan er vaak aan voorbij dat een hond tijd en aandacht vraagt. Wij bekijken honden vanuit ons mens zijn en snappen veelal niet wat onze hond ons wil vertellen, hoe een hond de dingen ziet.

Vernislaagje

Mensen
Een mens moet zich aangepast aan zijn omgeving gedragen. Bij mensen spreek je over beschaving en culturen. Dit wordt weleens het masker of laagje vernis genoemd. Kijk wat er gebeurt nadat er zeg een orkaan over een gebied is geraasd. Mensen roven dan sneller dan anders winkels en huizen leeg, er wordt geknokt. We worden onzeker en strijdbaar, proberen instinctief te overleven; ons oergedrag komt boven. Overigens kan zo’n noodsituatie ook het beste in ons naar boven brengen, we gaan anderen helpen, waarbij we ons soms zelf opofferen.

Honden
Een hond moet zich aangepast aan zijn omgeving gedragen. Bij de hond werkt het net andersom; een hond blijft ‘oer’, maar kan kunstjes ofwel gedrag leren, waardoor zijn eigenaar vindt dat hij in de omgeving past – of niet. Dat wil niet zeggen dat een hond nog zo ‘oer’ is dat hij voor zichzelf zou kunnen zorgen; door selectief fokken hebben wij veel rassen die mogelijkheid ontnomen. Daarnaast kunnen we onze hond niet uitleggen dat bijvoorbeeld de knallen van vuurwerk ‘veilig’ zijn; als hij schrikt, hoort hij ons niet meer – al is hij nog zo goed getraind, al kan hij nog zoveel kunstjes…

Visie op de hond

Studies
Hoe het oergedrag van de hond er uitziet, weten we niet precies. We kunnen geen honden in het wild bestuderen, waar zij zonder menselijke invloed hun gang gaan. Wel zijn er enkele studies naar zwerfhonden in de bewoonde wereld, en naar wolven in dierentuinen en wildparken. Het gedrag in wildparken is het meest natuurlijk, maar kunnen we onze hond met een wolf vergelijken?

Verschillen
Feit is dat de wolf geen geschikt huisdier is; mensen in een woonwijk, die denken dat het net zo iets is als een Golden Retriever, doen zichzelf en het dier tekort en hinderen hun omgeving. Wolven ‘praten met uitroeptekens’, waar veel honden slechts ‘fluisteren’, omdat zij al zo lang met de mens samenleven. Honden kunnen meekijken in de richting waarin je wijst – wolven zien alleen dat jij wijst.

Overeenkomsten
Wolven zijn net zozeer aan honden verwant als een Napolitaanse Mastiff aan een Italiaans Windhondje. Afhankelijk van hun omgeving (lees: hoeveel grote of kleine prooien zij kunnen vangen) is het leven in een roedel meer of minder belangrijk. V
oor zwerfhonden in de bewoonde wereld is de roedel minder belangrijk; zij vinden voedsel op onze vuilnisbelten, maar zij trekken vaak een periode samen op.