Curriculum

Al als kind…

Mijn naam is Carola Smits en ik ben trainer, instructeur en gedragstherapeut. Zolang ik mij kan herinneren, waren er thuis huisdieren en was ik ook dol op dieren van anderen. Toen ik acht was, kregen wij onze eerste hond, een geweldig slimme Teckel genaamd Boefje, en begon ik alle honden in de buurt uit te laten, te verzorgen en kunstjes te leren. Ik genoot van deze intelligente, lieve dieren en probeerde indien nodig hun situatie te verbeteren. Een Herder, Dalmatiër of Duitse Dog met bijv. een prikband – niet bij mij!! Ik ontwikkelde een bijzondere band met hen en als er een zwerfhond op het schoolplein liep, vroeg de rector mij deze weg te halen. Ik wilde dierenarts worden, maar het liep anders vanwege astma. Ik werd docent Frans en werkte onder andere in de gezondheidszorg. Het virus bleef kriebelen en al die jaren ging ik hobbymatig verder.

Kynologie

In 1988 behaalde ik het diploma Algemene Kynologische Kennis, en begon ik aan de opleiding Exterieur en Bewegingsleer, maar dit was vooral bedoeld voor show keurmeesters en behalve het functionele aspect trok dit mij niet zo. Wel showde ik onze Belgische Herder Mechelaars, Portugese Podengo Middenslag Ruwharen en honden van vrienden. In 1997 liet ik mijn kennelnaam registreren bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied. Ik verdiepte mij in Belgische Herders en de minder bekende Portugese Podengo’s, en jaren later fokten wij ons eerste nest. De laatste jaren verdiep ik mij in een zeldzaam ras, de Langharige Whippet. Het jongste lid van ons roedeltje, Chica, komt uit ons eerste nest van dit ras, dat tevens het eerste Nederlandse nest is.

Iets leren aan honden

Sinds 1986 behaalde ik met mijn zelfgefokte en andere Mechelse Herders diploma’s voor Gedrag en Gehoorzaamheid 1, 2 en 3 en wij haalden steeds de top 3 op G&G wedstrijden. Ik gaf instructie en keurde enkele wedstrijden. Ik proefde aan het Internationale Prüfungs Ordnung (IPO) programma (een soort politiehondenopleiding) en stapte over naar het Internationale Rettungshunden Ordnung (IRO) programma. Reddingshondenwerk stond in Nederland nog in de kinderschoenen en toen ik hiervoor werd gevraagd, herschreef ik een cursus voor instructeurs en gaf instructies tijdens hun opleiding. Ik ben lid van het Deutsche Rettungshunden Verband (DRV). In 1996 maakte een vrachtwagen voor mij een eind aan de intensieve trainingen, maar ik speur nog wel af en toe met mijn honden en vermaak me ook met hen als recreant in Behendigheid en Doggydance. Onze honden rennen daarnaast op de renbaan en coursings, en worden ingezet bij Animal Assisted Interventions namens Dogs Make a Difference.

Iets leren over honden

Door de jaren heen maakte ik kennis met vele takken van hondensport en vele leermethoden. In een aantal bekwaamde ik me, onder andere in deze methodes:

  • Nederlandse Vereniging voor Instructeurs in HondenOpvoeding en –Opleiding (O&O), Basis Instructie Cursus en Kader Cursus (1992)
  • Martin Gaus Gedragscentrum, Instructeur (2002)
  • Hogeschool Van Hall, Gedragstherapie (2003)
  • Black Box, Kynotrain Instructeur Opleiding (2004)

Iets leren van honden

Ondanks alles wat ik nu wist, leek er iets te ontbreken; waarom leken sommige problemen niet naar tevredenheid voor zowel mens als hond oplosbaar? Ik bleef dieren van alles leren, maar wat konden zij mij leren? Ik vond de antwoorden in hun wijze van communiceren, en bekwaamde mij hierin bij:

  • Dierentolk Mieke Zomer van de Zomerhof, Communicatie met dieren (2006)
  • Dogcity, Kalmeringssignalen volgens Turid Rugaas (2009)
  • Jan Fennell Amichien Bonding, Canine Communication Dog Listener (2010)

Intussen heb ik vele mensen en hun honden kunnen helpen en zo 30 jaar ervaring opgedaan. Ik ontdekte dat écht communiceren op een manier die de hond verstaat de meest doeltreffende, eenvoudige en liefdevolle wijze is om samenwerken en samenleven van mens en hond te veraangenamen. Mijn vakkennis houd ik permanent bij, daarnaast volg ik regelmatig seminars en congressen.